Att välja rätt vid köp av ny dator

Att som okunnig köpa en ny dator kan vara ett riktigt gissel. Går man in i en butik och frågar är inte säkert att du får den dator du verkligen har behov av utan kanske den dator som ger butiken bäst marginal eller den dator som säljaren själv tycker är bra.

Det första man måste fråga sig är om det är en bärbar, stationär eller 2 i 1 som är det du söker. Idag är det sällan en stationär dator som behövs om du inte ska spela eller jobba professionellt med film och foto-tjänster eller CAD- och tunga program. För merparten av oss är det en bärbar eller 2 i 1 som är lösningen.

2 i 1

2 i 1 betyder att det är en surfplatta och dator i ett. En touch-skärm med ett tangentbord som går att koppla bort. 2 i 1 är en smidig lösning om du mestadels ska surfa och inte har behov av en stor hårddisk och ofta är på språng. 2 i 1 är oerhört smidigt att ha med sig på tåget eller flyget, ingen extra dataväska som tar plats. Det man ska tänka på är att inte glömma tangentbordet någonstans då det är lätt hänt.

Bärbar dator med många begrepp

Om vi ska återgå till de traditionella bärbara datorerna finns det här en uppsjö av termer och val att göra. Vill man ha en dator som i första hand är snygg, har bra batteritid, exceptionell skärm, stor hårddisk och eller ett riktigt kraftpaket för att kunna jobba i tunga program?

Att välja en bra skärm är viktigt då vi spenderar allt mer tid framför datorn. Full HD eller 4K är vad jag rekommenderar, då vet man att skärmen är schysst. Gällande lagringen är det idag SSD som används, det man måste fundera på är hur stor hårddisk man behöver. Att lagra saker ”i molnet” är idag vanligt, och att spara filmer och musik på hårddisken är ett minne blott med alla streamingtjänster som finns. Det är alltså inte lika viktigt längre att ha så stor hårddisk som möjligt.

Grafikkort, processor och minne är viktigt att veta vad det betyder. Ett bra grafikkort gör att spel rör sig snabbt utan att ”hacka”, och att man inte ser något flimmer för varje uppdatering av bild på skärmen. Processorn gör alla beräkningar så att datorn gör som vi önskar när öppnar mappar/program på datorn. Idag är det Core i5 eller Core i7 som gäller. Storleken på minnet avgör hur snabbt din dator jobbar när du .tex. öppnar ett spel eller ett program. En speldator har ofta 16 GB RAM, medan en 2 i 1 sällan har mer än 8 GB.

Det vi inte tagit upp nu, men som ofta är det första man tittar på vid köp av bärbar dator är storleken på skärmen. Ska datorn vara lätt att ta med och ta liten plats, eller vill man ha en stor skärm som gör att du ser bra och att lite otympligare spelar mindre roll. Idag finns det bärbara datorer mellan ca 8 och 18 tum. Det är en skillnad på ca 20 centimeter. De flesta köper sina datorer i spannet 13-17 tum, och det är väldigt individuellt vilket som passar dig. Ska du arbeta eller studera rekommenderar jag starkt en lite större skärm då du ser så mycket bättre på den. Det går även utmärkt att titta på film på en större skärm. Ska du däremot ha den som en surf-dator och ett komplement till barnen eller till en annan dator kan du helt klart gå i 2 i 1 spåret eller till en mindre dator.

Ett annan viktig del vid val av dator är batteritiden. Idag blir batterierna bättre och bättre, och att hitta en dator med upp till 8-10 timmar är inte helt omöjligt. Självklart beror det på vad du gör och vad dit användningsområde är.