Digitalt mätbart och ständigt uppkopplad

I dag är vi ständigt uppkopplade genom våra mobiler, surfplattor och datorer. Till och med bilar och klockor blir alltmer uppkopplade. Vad ska vi göra med informationen, och vad ska andra göra med informationen om oss?

När man handlar på Ica eller någon annan butik vet de exakt vad jag köper, och får därefter rabatt på varor som de vet passar mig. Reklamen i mitt Facebook-flöde hinner ibland dyka upp exakt samma stund som jag googlar på något, och att köpa t.ex. ett par skor online kan idag göra att du får se exakt de skorna du precis köpt i flera veckor efteråt.

Vad händer med informationen om oss, och vem drar nytta av den? Vi alla vet att vi blir sårbara av att lägga ut personlig information på nätet, ändå gör vi det mer än någonsin.

Hälsoarmband eller ohälsoarmband?

Hälsoarmband som mäter puls, steg, aktivitet/vila och allt som du gör under dagarna är något som blir mer och mer populärt. Du måste hela tiden röra dig visst mycket, gå ett visst antal steg för att få kunna lägga dig nöjd på kvällen. Denna ständiga hets, strävan och tävling, gör det oss gott eller ont?

Sommaren när Pokémon Go lanserades blev det en folkrörelse att kläcka ägg, leta efter Snorlax och ta över gym. En studie som publicerades i januari 2017 visar att spelet faktiskt bidrar till en bättre folkhälsa. Så kanske är det dags att skrota hälsoarmbanden och hetsen om att man ”måste” röra på sig och inte får vara nöjd förrän klockan/armbandet säger att det är dags, och i stället låta Pokémon eller något annat liknande spel styra och gör så att du faktiskt vill istället för måste röra på dig.

Om man trots allt vill ha ett hälsoarmband finns det en uppsjö av olika att välja bland. Har du en iPhone är Apple Watch nära till hands som ju dessutom gör att du kan svara på SMS eller samtal med klockan, inte bara mäta steg. Även Samsung, LG och Sony med flera har hakat på klocktrenden.

Vill du däremot ha ett billigare och smidigare alternativ för just hälsa finns bland annat Fitbit, Goji, Polar med flera. Dessa mäter allt från puls, aktivitet, sömn samt din position. Du kan alltså få ut en karta för att se exakt hur du rört dig under dagen. När vi var i alperna och åkte skidor var det väldigt kul att se hur man rört sig, och se hur raka liftarna är i jämförelse med när man åker ner för backen. Men att en vanlig gråmulen torsdag se att man gått mellan arbetsstolen och kaffekokaren 8 gånger, och att det bara blev en onyttig snabblunch emellan mötena, vem mår bra av att få se det svart på vitt för att sen ha dåligt samvete över det?

Länge leve Pokémon Go

Istället för att hetsa och tvinga fram ett beteende slår jag ett slag för ”gamification” och att man genom en tävling eller spel kan få framförallt barn att röra sig mer. Vem vill ut om någon säger att man måste, jämfört med att man själv vill. I den amerikanska studien som släpptes januari 2017 står det att de ökat antalet steg med 26%. Det betyder att amerikanarna gått över 144 miljarder steg, och att det i sin tur lett till att de tillsammans kommer leva över 2 88 miljoner extra levnadsår. DET kan vi kalla hälsa.