Guide till bästa stream- och mediaspelaren

Är du en Apple-nörd eller Andorid-nörd? Att välja mellan Apple-TV eller Google Chromecast kan vara enkelt om man som jag har ett och samma operativsystem hemma. Men om man inte har någon favorit eller har koll på vad som är vad, ja vilket ska man då välja?

Då den ena kostar ca 800 kr och den andra ca 2 000 kr kan det verka dumt att jämföra de två. Google Chromecast Ultra heter den senaste versionen av deras streamingenhet och är liten, lätt att koppla in till din TV. Från tidigare generationer kräver denna en egen strömkälla vilket medför ytterligare en sladd och ett fullt eluttag vid mediabänken. Chromecasten stödjer både 4K och HDR.

Ytterligare en enhet är ett stort minus

Det som framförallt skiljer Chromecasten från Apple-TV:n är att du behöver en annan enhet för att kunna spela upp något. Chromcasten ”speglar” det som visas på din telefon eller dator, och kan alltså inte visa något utan ytterligare en enhet. Det finns inga appar eller program i sig på Chromecasten. Du kan ha vilka appar som helst då du laddar ner apparna till din mobil/surfplatta och inte till Chromecasten i sig.

Apple-TV 4 släpptes hösten 2015 och är aningens större föregångaren. Denna Apple-TV har ett nytt, eget operativsystem – TVOS. Utbudet av appar var på den första Apple-TV:n oerhört skralt, men den 4e generationens Apple-TV har verkligen utvecklats. Här finns alla streaming-appar du behöver för både TV, film, serier och musik. Till och med Plex och VLC finns, vilket saknats tidigare, som gör det möjligt att strömma lokalt via nätverket till din Apple-TV. Till och med Expressen och Aftonbladet med flera finns med som appar.

Siri hjälper dig hitta rätt

Tyvärr har Apple-TV:n inte stöd för 4K, utan Ultra HD är något vi får nöjda oss med tills vidare, men med tanke på alla möjligheter och appar som finns, och att du till och med kan styra via röstassistenen Siri på svenska behöver du knappt röra dig överhuvudtaget i soffan eller sängen för att byta serie eller gå från senaste nyheterna till att spela Pacman eller något annat spel.

Siri fungerar förvånansvärt bra även på svenska. Genom att hålla in en av knapparna på fjärrkontrollen tills att Siri dyker upp kan du sedan prata och fråga vad du vill, på samma sätt som i din iPhone. Det går även att skriva in det du letar efter via en tangentbords-app eller med fjärrkontrollen som på tidigare generationer av Apple-TV, även om Siri är min personliga favorit.

Slutsatsen av Chromcast Ultra vs Apple TV 4 är således att Apple-TVn har en bra fjärrkontroll och ett oerhört bra utbud av appar, båda dessa är något Chromecasten saknar helt. Chromecasten å andra sidan har stöd för 4K och fungerar bra både för Android och Apple. Att spela upp klipp eller dela skärmen via Airplay på Apple-TV:n fungerar enbart via iPhone eller iPad, inte Android.

Priset för Chromecasten känns något dyrt för vad man får, och i ärlighetens namn, mitt hjärta är format som ett äpple, och jag kommer aldrig låta något annat operativ få finnas i mitt hem.