Spelkonsoller – Vilka är hetast 2017?

Fighten mellan Microsofts Xbox One och Sonys Playstation 4 har pågått i snart tre år och pågår än. De vill ha de coolaste spelen exklusiva till sin konsol, de vill ha samma användare och de vill vara bäst. Men vilken konsol är snabbast, snyggast, och har de bästa spelen? Playstation 4 har stöd för 4K, vilket tyvärr saknats för Xbox One (håll ut, det blir bättre om du läser vidare).

Det räcker dock inte att välja mellan Microsoft och Sony. Xbox finns nu som box One S och Playstation 4 finns som Playstation 4 Pro OCH som Playstation 4 Slim – alltså TVÅ NYA VERSIONER.

Xbox One S

Xbox One S är mindre till storleken men har större hårddisk. Men framförallt är det andra förbättringar som är viktiga att ta upp. Xbox One S har stöd för 4K och är utrustad med Ultra HD Blueray-spelare, så att titta på extremt bra upplöst film på din 4K TV eller 4K-projektor är alltså inte bara för framtiden.

Playstation 4 Pro och Playstation 4 Slim

Playstation 4 Pro har stöd för 4K och oerhört bra prestanda med snabba laddtider, ingen lagg och med detaljrikedom i spelen. Pro har även 1 TB hårddisk. Playstation 4 Slim går att ha i 500 GB eller 1 TB hårddisk, och är mindre och tystare än Pro. Dock stödjer den inte 4K och det märks att denna är billigare än Pro.

Det finns flera media-appar till både Xbox och Playstation. Xbox One S har bland annat Netflix och Viaplay, och Playstation har förutom dessa även HBO Nordic och Spotify, vilket Xboxen tyvärr saknar.

Vilka spel finns då för respektive konsol? Microsoft och Sony fightas om att säkra spelen enbart till sin konsol, och även utvecklarna håller sig gärna till den ena eller den andra, även om det idag är en tendens att de först släpps exklusivt till den ena konsolen, för att i ett senare skede släppas till fler konsoler. Microsoft jobbar på att få fler spel från Xbox 360 att fungera på Xbox One, och släpper idag många av sina spel till PC/Windows 10 och Xbox samtidigt, så att du får tillgång till spelen på fler plattformar vid köpet, och behöver alltså inte köpa spelet fler gånger.

Nintendo Switch

Nintendo NX är kodnamnet på deras kommande konsol. Nintendo hoppas verkligen på att detta ska bli den succé som tyvärr inte blev av för Wii U. Nintendo Switch, som det senare visade sig att konsolen kommer heta, släpps globalt i mars 2017, så vi i Sverige behöver inte vänta på vår tur denna gång. Det har varit mycket mystik kring denna lansering och det man fått höra är att det kommer bli ”ett helt nytt koncept” och nån form av blandning mellan stationärt och mobilt. För att spela på en mobil konsol kommer det finnas en 6,2 tum stor skärm att placera mellan vänster och höger halva av konsolen, med batteritid på mellan 2,5 och 6 timmar. Ett väldigt stort spann kan tyckas, men det beror på både val av spel, volym och ljusstyrka.

I slutet av januari ryktades det om att konsolen kommer släppas utan strömningstjänster så som Netflix eller Viaplay då Nintendo vill att detta ska vara en spelkonsol riktat mot just gamers.