Vilken sorts TV är bäst?

Att köpa TV kan idag kännas som en riktig djungel och svårt att veta vad som är bra, vad som “duger” och vad man bör tänka på. Samtliga leverantörer använder termer som OLED, hertz, HD, Full HD, 4K, LCD, smart-TV med mera. Vad betyder dessa uttryck och hur vet jag om det är vad jag vill ha? Det tycks som att alla pressar priserna med konstanta reor. Med en snabb blick i butiken kan alla TV-apparater verka vara väldigt lika varandra, och i vissa fall kostar en 32-tum mer än en 55-tums TV.

För att börja någonstans så vet ju alla att ju fler hertz desto bättre TV, men det är i regel för att en högre siffra låter bättre. Men är det verkligen så? Oftast är det bara ett säljtrick för att verka som en bra TV. Faktum är att alla 50 hertz TV-apparater måste klara av även 60 hertz-signaler och alltså har det ingen som helst betydelse för huruvida TV:n är bra eller inte.

OLED har överlägset bästa kontrastförhållandet

En sak man måste ta hänsyn till gällande inköp av TV är vad du titta på. Om du får in din TV-signal via analoga nätet betyder det tyvärr att det inte spelar någon roll hur bra TV du har. Kort och gott, skit in ger skit ut. Att köpa en OLED kommer alltså inte ge dig bättre bild utan snarare visa bristerna i bilden ännu tydligare än en lite sämre skärm.

OLED gör att bilden visar extremt bra konstrastförhållande och svart verkligen är svart, inte grått. LCD finns i två varianter, antingen VA-panel eller IPS-panel. IPS ger sämre kontrast men har bra bild även vid vinklar. VA-panel har bra kontrast men sämre bild om man inte sitter rakt framför TV:n. Det är alltså detta som säljarna och butiken verkligen borde berätta, om LCD-skärmen har VA- eller IPS-panel, men istället skyltar de enbart med LCD, vilket inte alls säger något.

Full HD eller 4K?

Vi tror ofta att full HD eller 4K handlar om kvalitet, och att det alltid är bättre med 4K. Så är det inte. En billig 4K är inte bättre än en dyr HD eller Ultra-HD, det går inte att säga att det ena per automatik är bättre än det andra utan att titta på fler aspekter än dessa.

Alla TV-modeller har en beteckning och ett modellnummer tillsammans med tum-storleken. Om första siffran är 5, 6 eller 7 betyder det i regel att det är en mellanklass-TV. Vissa modeller har siffrorna 8 eller 9 som första siffra, och dessa är i regel toppklass. Dock kan man inte helt lita på detta då bland annat Sony ser 6 som budget och andra tillverkare ser 6 som mellanklass.

Hur vet man om TV:n är så smart som man önskar? Det går inte att välja vilket system eller ”operativ” som ska finnas i TV:n. Det är bara att rätta sig till vad som finns, så att hitta en TV som både har den hårdvara och de egenskaper som man vill, och dessutom har de appar som man önskar kan vara svårt. Då kan det vara bättre att välja en TV på andra kriterier än Smart-TV-funktionen, och istället koppla in en Apple-TV, Cromecast, Xbox, eller någon annan konsol.